Skovhusets mål og værdigrundlag
Hvem er vi: Skovhusets mål og værdigrundlag
Forord
Vi vil i denne beskrivelse give et indtryk af, hvilket værdigrundlag vores pædagogik hviler på.
Vi vil tage udgangspunkt i Sorø kommunes samt samfundsmæssige forudsætninger og de fysiske-, normerings- og budgetmæssige rammer.
Nærvær og relationer
- Det betyder f.eks. at barnet møder voksne der er til stede.
- Vi har fokus på relationen.
- Relationen er adgangen til al udvikling.
- Vi er alle en del af hinandens ”nervesystem”, og dermed et kæmpe neuralt netværk. Ved at forbinde os til hinanden – ”melde” os ind i børnenes tanker, skaber vi en relation, som er unik, tryghedsskabende, tillidsvækkende og befordrende for læring og udvikling.
- I dagligdagen gøres det ved at alle voksne er i kontakt med det enkelte barn, siger goddag, glæder sig over at barnet er kommet, smiler ”ind i barnet”, så barnet føler det bliver set og værdsat.
At skabe et trygt og udfordrende miljø for barnet.
Det betyder f.eks. at barnet…
- Møder tillidvækkende voksne
- Lærer sig selv at kende både motorisk og følelsesmæssigt
- Oplever en genkendelig hverdag
At skabe en attraktiv og udfordrende arbejdsplads.
Det betyder, at barnet møder voksne, der:
- er ansvarsfulde og har lyst til at komme på arbejde
- er kompetente både fagligt og personligt
At skabe en attraktiv daginstitution som forældre kan føle sig tryg ved.
Det betyder, at barnet oplever:
- trygge og glade forældre
- forældre og ansatte, der kan tale sammen - også om svære emner
At anvende natur og udeliv som grundlæggende elementer for vores hverdag og aktiviteter.
Det betyder, at barnet:
- lærer en masse om naturen og dens muligheder
- tilegner sig personlige kompetencer som selvværd, selvtillid, koncentration og indlærings- evne
- får masser af frisk luft og god plads
- udvikler sin fantasi
Vi vil derfor:
- Skabe en genkendelig hverdag med sikre pejlemærker for dagens store skift.
- Skabe en genkendelig årsrytme, som bygger på en række årstidsfester inspireret af Rudolf Steiner (fastelavns-, påske-, maj-, sommer-, høst-, ridder- og lygtefest) og derigennem dels skabe glæde ved genkendelse, men også kendskab til årets rytme i naturen, vores kulturelle højtider og deres baggrund.
- Bruge skoven som et dagligt og grundlæggende element i vores pædagogiske planlægning indenfor de seks fokusområder i pædagogiske lærerplaner.
- Anvende en anerkendende tilgang til børnene og deres forældre
Med børnene.
- Det pædagogiske udviklingsforløb skal være en løbende proces, hvor mål og midler til stadighed kan tilpasses den aktuelle børne- forældre- og personalegruppe.
- Børnenes daginstitutionsforløb skal ske i et tæt samarbejde med forældrene, hvor daginstitutionslivet og børnenes samvær med forældrene skal være et supplement til hinanden og bidrage til helhed i barnets liv.
- Børnene skal have styrket og udviklet deres selvværd og selvtillid, som en af de vigtigste forudsætninger for, at tilegne sig forskellige kompetencer.
- Personalet skal være nærværende og omsorgsfuldt samt respektere det enkelte barns behov, så børnene får en tryg og tillidsfuld barndom.
- Det er personalets opgave, at sikre en hverdag, hvor der både lægges vægt på planlagte aktiviteter og gives plads til børnenes selvstændige leg og spontanitet.
- Hverdagen skal foregå i en rar og hyggelig atmosfære, hvor omgangsformen og omgangstonen afspejler respekt for hinanden. Børnene skal kunne mærke, at de voksne kan lide, at være sammen og at de hver især er nogle unikke personligheder.
- Børnene skal i et lærende miljø udvikle deres sociale kompetencer og opnå konkrete færdigheder, der gør dem parate til og giver dem lyst til, at tage nye udfordringer op i forbindelse med skolestart.
Hvad vil vi i Skovhuset Sorø gerne være kendt for?
Vi vil først og fremmest være kendt for at være en skovbørnehave, hvor vi er ude alle dage året rundt. Dernæst er vi et aktivt sted, hvor børnene får gode og positive oplevelser, forbundet med ansvarlighed. At de har en tryg hverdag med gode kammerater og en god social udvikling. At forældrene er velkomne og føler, at det også er deres børnehave. At det er sjovt at gå i børnehave – både for børn og voksne!
Vi lægger vægt på:
Udeliv, skovtid og legeplads. Det er vigtigt for os, at give børnene mulighed for, at tilegne sig viden og opmærksomhed om natur og miljø. Dette gøres bl.a. ved at give børnene oplevelser og erfaringer ude i naturen samt tilrettelægge projekter lige fra små opmærksomhedsøvelser til større generelle miljøhensyn. Ligeledes indretter vi legepladsen, så den giver mange naturlige sanseoplevelser.
De fysiske rammer. Institutionens indre miljø skal være præget af, at det kan forandres og tilpasses de pædagogiske forløb. Derfor tilsigtes det ved indkøb af reoler og andre større møbler, at de skal være med hjul eller på anden måde flytbart. Der skal være hjørner og rum, så der skabes små miljøer, hvor børnene kan lege. Nogle af disse rum skal have forskellige emner – dukker, biler, bøger, tegne osv.
Nærmiljø. Nærmiljøet skal inddrages i dagligdagen. Skoven skal benyttes som en del af børnenes liv i børnehaven. Ligeledes benyttes engen, Grønningen, skovfogedskoven og diverse lokaliteter i Sorø by til at stimulere og udfordre børnenes udvikling.
Skovhusets værdigrundlag
Natur
Udeliv er vores helt naturlige udgangspunkt i bestræbelserne på at skabe en afvekslende hverdag med årstiden, vejret og naturen som de nærmeste samarbejdspartnere. Som supplement til børnenes leg, skal personalet være medinitiativtagere til udeaktiviteter. Skoven er det største ”rum” vi har – det skal udnyttes til at gøre dagene spændende og inspirerende.
Ro
Vi mener, at vi med vores aktiviteter og adfærd højner og skaber grobund for rolig og afbalanceret adfærd. ”Hjemme” i institutionen vil vi indrette os med muligheder for, at kunne trække sig tilbage til lege eller have andre aktiviteter i mindre grupper og sammenhænge. De voksnes adfærd skal afspejle denne tankegang og generelt være afklaret og rolig i sin fremtoning. F.eks. har råberi på tværs af legepladsen ringe om slet ingen effekt eller mening. Børnehaven skal være et rart sted at komme – og ikke et sted, hvor man bliver stresset.
Når børnene skal rydde op og samles, synger vi sange, som fortæller, hvad der nu skal ske, i stedet for at kalde/råbe.
Nærvær
Nærvær er en forudsætning for at give det enkelte barn en mulighed for at blive set og hørt så det føler sig værdifuldt. Nærværet består i at man er åben, mentalt tilstede og reagerer på barnets henvendelser med fortælling, invitation til leg, behov for omsorg og konfliktløsning.
Rytme
Rytme er tryghed og ro i hverdagen. Specielt for de mindste børn er det væsentligt, at dagen har en vis forudsigelighed - altså består af en række pejlemærker, som børnene kender og er trygge ved. Rytme er også traditioner og gentagelser. Vi arbejder med, at udeliv og børnehavens rytme skal lægge sig tæt op ad naturens rytme, årstiderne, dagen, dyreliv osv. Rytmen er med til at fastholde trygheden og dermed skabe grobund for undtagelserne – der skal nemlig også være plads til spontane indfald og ideer, anderledes oplevelser osv.
Udfordring
Udfordring er at udvikle barnet ved at møde det, hvor det er. Vi skal give barnet tro på og tillid til egne evner, ved gennem tillid og tryghed, at opfordre dem til at turde gå i krig med nye udfordringer og dermed flytte grænser. Selvværd og selvtillid er den basis, som barnet skal bruge til at udfordre sig selv – at bevare nysgerrigheden og lysten til at opleve nyt.
Eventyr
Hver dag bliver der fortalt et eventyr i skoven. Det er en helt speciel oplevelse at fortælle eventyr, når fortælleren ikke har øjnene i en bog og børnene får samtidig en mere intens oplevelse. Det stimulerer deres fantasi, sprogforståelse og sprogudvikling. Børnenes input bliver ofte inddraget som en del af eventyret og det motiverer dem til selv, at fortælle eventyr.
Værdigrundlag for forældresamarbejdet.
Forældre skal være trygge ved, at aflevere deres barn i Skovhuset. Derfor lægger vi vægt på, at forældrene føler sig velkomne hver dag, at de føler glæde, engagement og tilhørsforhold til børnehaven. Vi ønsker et samarbejde med gensidig respekt og tillid, hvor ærlighed, åben kommunikation og troværdighed er nøgleord, så det er muligt, at kunne give udtryk for positive og negative meninger med respekt for hinandens forudsætninger. Information til forældre skal være aktuelt og betydningsfuldt for hermed, at give forældre mulighed for, at orientere sig omkring deres barns hverdag. I børnehaven skal der være en dejlig atmosfære og en god tone. Både forældre og personale skal være imødekommende og personalet skal vise interesse for hvert enkelt barn og dets familie.
Velkomne. Det betyder, at vi som personale skal være imødekommende og at man som forældre skal føle, at ”man” er ventet og bliver set. Forældrene skal føle, at det er rart at komme her, at de har lov til at være i institutionen og at man bliver taget alvorligt.
Glæde. Det betyder, at man som forældre bliver mødt positivt og smilende af et personale, der er i stand til at vise begejstring.
Engagement. At personalet er medlevende og viser interesse for forældre og børn. Man skal være nærværende, forstående og lyttende i kontakten til forældrene og samtidig råde og støtte dem i udviklingen af deres børn på en ærlig måde. Forældrene skal mærke, at der er et sprudlende miljø, at der ”sker” noget.
Tilhørsforhold. Det betyder, at forældrene skal føle et ejerskab af institutionen. De skal føle sig hjemme og have mulighed for, at være en del af/deltage i hverdagen med en gensidig respekt af hinanden. Forældrene skal føle glæde og ansvar ved at deltage i arrangementer, der foregår i børnehaven.
Gensidig respekt. Det betyder, at vi i samarbejdet har tolerance, er anerkendende, ærlige, lyttende, imødekommende og ikke dømmende for herigennem, at skabe en åben dialog.
Tillid. Det skal være trygt, at ytre sig, så man kan sige til og fra. Man skal opleve, at man bliver taget seriøst uanset, hvad man kommer med. Der skal være forståelse og tryghed til, at komme frem med de problemstillinger, der evt. kunne opstå. Samarbejdet skal indebære, at man kan stole på hinanden.
Ærlighed. Det betyder, at man i samarbejdet skal være troværdig og kalde tingene for, hvad de er. Der skal være tillid til det, man siger og gør samt melde åbent og klart ud om f.eks. holdninger og meninger.
Kommunikation. Det betyder, at man er i anerkendende dialog. En åben kommunikation, hvor man kalder tingene for, hvad det er.
Troværdighed. Betyder, at man står ved det, man siger og er ærlig. At man bliver taget seriøst og er til at stole på. At man mærker, at personalet har en stor faglig kompetence og at de er fagligt bevidste.
Information. Betyder, at der bliver skrevet på tavlen i gangen. At man får de oplysninger, man har brug for. At der er billeddokumentation af arbejdet i børnehaven og at hverdagen er præget af stor skriftlighed og mundtlighed.
God tone. Betyder, at vi taler til hinanden på en anerkendende måde med respekt for det enkelte menneske, er aktivt lyttende og ikke dømmende. Indeholder ligeledes omsorg og humor.
Atmosfære. Der er et rart miljø, en god stemning, det er trygt at være her og man har en god tone i samtalen med hinanden. Ligeværdig og anerkendende dialog.
Imødekommende. Det samme som ordet velkomne.
Vise interesse. Man er engageret og viser interesse for, at skabe tid til dialog.
Eksterne samarbejdspartnere.
Vi har samarbejde med følgende instanser:
- Sorø kommunes psykolog
- Sorø kommunes Tale-hørekonsulent
- Sundhedscenteret
- Jobcenter